Platon - Faidros - O kráse

Stavpůvodní brož (nerozřezaná), velmi pěkně zachováno
Počet stran96
Rok vydání1948
NakladatelJan Laichter, Praha
PřekladFrantišek Novotný
ÚpravaJaroslav Benda
ObálkaJ. Šváb

V Novotného mistrných překladech děl Platonových vyšel jeden z nejkrásnějších dialogů mužného období spisovatelské činnosti tohoto velikého Athéňana, dialog Faidros, který vyniká jak básnickou kresbou scenerie, tak bohatou myšlenkovou náplní...

Čitelný dialog, zabývající se rétorikou z hlediska estetického. Sokrates se prochází s Faidrem, jdou podél říčky a usazují se ve stínu vzrostlého platanu, tam, kde votivní figurky ukazují místo zasvěcené nymfám.

Faidros pronáší řeč, kterou získal od Lysia a která hlásá, že je třeba být po vůli spíše nemilujícímu, než milujícímu. Argumenty jsou tam chatrné, řeč působí spíše jako nadsázka a cvičení toho, jak lze podpořit cokoliv, snést "důkazy", takže není divu, že Sokrates protestuje proti formální i obsahové stránce.

Po chvíli dohadování pronáší Sokrates řeč svoji, podle jeho názoru lépe postavenou. Nejprve je prý třeba přesně znát, čeho se úvaha týká, a tak rozebírá, co je láska (žádost) že v nás jsou dva vládnoucí činitelé - žádost rozkoší a mínění rozumu, jenž směřuje k největšímu dobru. Dále pokračuje tím, jak milovník svého milovaného nesnese silnějšího a udržuje jej v izolaci, aby o něj nepřišel. Brání mu ve stycích prospěšných, zejména s filosofií. Tohle a další důkazy působí rozumně.

Kód položky: M663812F-A
Cena: 200 Kč Pro registrované: 180 Kč